2006-11-21

Ha postként nem megy - komment vagy fórum!

Amennyiben a bejelentkezés nem megy (azaz postként nem tudja valaki megírni a beszámolót), akkor jöhet kommentként is, azt mindenkinek engedi a rendszer, csak írjatok monogramot, hogy lássuk ki van meg vele! Végső esetben lehet a rövid összefoglalást a BIÖP fórumba is írni!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Petőfi Irodalmi Múzeum ( www.pim.hu)
A honlap kinézete szerintem egész kellemes, a használhatóságot is segíti, letisztultnak látszik, nincsenek rikító színek, zavaró háttérképek. Menüszerkezete logikus, áttekinthető. Portál alapú, az IVY Magyarország Kft. fejleszti (amelynek szakterülete a "korszerű technológiákon alapuló, időtálló, rugalmas webes, alkalmazások fejlesztése és szolgáltatása"), így már érhető a tetszetős kinézet :-). Nemrég költözhetett át erre a portálra az oldal, a korábbi változat emlékeim szerint szegényesebb volt kinézetben. /Mások szerint is jó lett az új portál, egy mai e-mailből :-): "Petőfi Irodalmi Múzeum új portálja (www.pim.hu) a Magyar Tartalomipari Szövetség 2006. évi eFestival-ján a
"Magyar kulturális örökség digitális megőrzése/eTudomány" kategóriában
első helyezést ért el." (Bánki Zsolt) /


Összesen 14 bibliográfiához/ adattárban lehet keresni, az Adatbázisok » Adattárak, bibliográfiák menüből előhívott oldalon szerepel a bemutatásuk és a használatukhoz segítség, elég jól összeszedik, itt is leírják az adatbázisok forrásait. A Kortárs írók bibliográfiája adatbázist próbáltam ki. Pozitívum, hogy feltünteti a forrásokat, a táblázatos formában megjelítés eléggé áttekinthető, a keresés is gyors (legalábbis a könyvtáros géptermi gépeken :-) ). Esetleg egy névmutatót hiányoltam, egyébként jól kereshető sztem, ha csak név alapján keres az ember, hátrány lehet, h nincs összetett keresése.

DIA - Digitális Irodalmi Akadémia ( http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgiinfile=diat_vm_main_menu.html )

Kinézete első ránézésre praktikus, hogy feltüntetik a bevitt szerzők neveit, így vmennyire értelmetlenné válik a név szerinti keresés a keresőjében. Kicsit zavaró lehet, h mindig felbukkan a figyelmeztetés a szerzői jogokról, bármelyik AB-hoz vivő menüjére kattintunk... Az egyszerű keresés része már magában összetett sztem :-), hm, a szerző szerinti keresés nem is működik (nem ad találatot, pedig szerepel a listáján a név)... és csak kinézetre összetett, ha egynél több paramétert adok meg, nem talál semmit. A szövegrészletre keresés jobban megdolgoztatta (hosszabb ideig tartott), a találatnál meg nem is a keresett szöveget tartalmazó részt adta ki, hanem a talált mű tartalomjegyzékére visz, legalábbis ahogy láttam, szóval nem tökéletes.

Az összetett kersésében én nem láttam meg a logikát, h hogy is kellene használni v. az adott gépen nem volt megfelelő plugin a használatához...



NDA – Nemzeti Digitális Adattár – ( http://www.nda.hu/Engine.aspx )

Első ránézésre ez a leginkább web2-es oldal az előbbiekhez képest. A Netvibes szolgáltatáshoz is hozzáadhatunk egy NDA kereső modult, valamint van RSS hírcsatornája is. Ahogy láttam ezt is egy nagy portálszolgáltató fejleszti, elmondható erről is az áttekinthetőség, lehet követni hol állunk az oldalon.
Az egyszerű kersés felülete lényegesen barátságosabb mint az összetetté/részletesé, inkább azt preferáltam. Pozitív, h kiírja, h melyik archívumokból van találat, azt is h mennyi :-), és rögtön lehet navigálni egy adott archívum találataihoz.

A Részletes kersés felületén elég sok paramétert meg lehet adni, csak győzzük megtalálni köztük a keresőkérédés ablakát :-). Legalább van egy jó súgója a szokatlan paramétereihez is, pl. normálforma - konjunktív, diszjunktív...



A pim.hu mellett ez a legjobban használható sztem, vannak plusz megjelített adatok is pl. a metaadatok, amiknek talán a jövőben lesz nagyobb jelentőségük.

MM

Névtelen írta...

NDA vs HUNLIT vs MEK

Az egyszerűség kedvéért kiválasztottam egy művet (Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő), és megnéztem a Hálózatos Irodalom, az NDA és a HUNLIT adatbázisokban, mit tudok meg róla. Először mindenesetre ellenőriztem, hogy a mű megtalálható-e a MEK-ben: igen, négy formátumban. Akkor hajrá.

Hálózatos Irodalom: Az IHM 2003-ban egy kifejezetten elavult (frame-es szerkezetű), egyáltalán nem akadálymentesített, nehézkesen használható projektet támogatott. A tématérkép hasznosságáról most nem is beszélnék. A lényeg: a Nero, a véres költő ebben, az MEK szerverén üzemeltetett adatbázisban nem található meg, bár a MEK-ben már 2005. novembere óta elérhető. Hm.

NDA: Az összetett kereső olyan "web 1.0-ás", kevéssé intuitív szerkezetű, de próbálgatással rá lehet jönni. Mégis egyszerűbbnek bizonyult egy párszázezres adatbázis elejét kilistáztatni, aztán szabadszavasan szűkíteni.
OSZK adatbázis: 17 találat, abból 7 magyar Nero, a többi fordítás, konferencia-füzetke. Így-úgy rögzített adatok (extrém, de inkább hiányzó tartalmi leírások), tovább vezető link: egy darab se. Nyilván az OPAC nyilvántartás külső elérhetetlenségéből kifolyólag.
MEK adatbázis: szabadszavas szűkítéssel 7 találat, mert az életrajz mindegyik tételnél megjelenik, abban pedig említik Nérót. Ez valójában egy 'tartalmi leírás' metaadat lenne, ami tehát elég szabadosan értelmezett. Információ a köbön... Mindenesetre klikk, és olvashatom is az online változatot.
Hódmezővásárhelyiek előnyben: az OSZK-n kívül az az egyetlen hagyományos könyvtár, ami az NDA-n kereshető. Látható, hogy ez egy hamvába halt ötlet, elég furán fest az A38 programarchívuma a Magyar Filmtörténet archívuma mellett. Bár a hétszázezer rekord kecsegtető, mégis csodálkoznék, ha itt nem csak keresnék, valóban találnék is valamit (amit máshol-máshogy nem).

HUNLIT: Háromnyelvű adatbázis. Paprika: magyarul, esernyő: angolul, sörös krigli: németül. Itt az ember elgondolkodik egy pillanatra. Jó, derültem, de gyanakvóvá váltam. Csinos oldal, Kiváló kereső, mind a 200 rekordban kereshetünk vele. Juhéj. Kosztolányihoz háromféleképpen tudok egy-két kattintással eljutni. Kosztolányi oldalán művek: no persze csak azok, amelyekről egy két soros leírás található az oldalon, a bibliográfiát lejjebb tessék keresni. Életrajz kevésbé mondatokba foglalt mint inkább gépnyelvű, de fordítható. Egyetlen kivezető link gyanánt a fordítások említhető, ahol persze azért manuálisan kell egy külső adatbázisban keresni, semmi csatlakozás. Németül kicsit angolul van, angolul kicsit (nagyon) hiányos, de azért tök más a tartalom, mint magyarul. A tuti kedvéért mindent letölthetünk pdf-ben, online generálva.

Levente írta...

Petőfi Irodalmi Múzeum http://pim.hu/
+ : szép nyitó oldal, áttekinthető struktúra, jó keresőmotor a portálon (a gyűjteményekben is jól keres), van online bolt, publikációs referencia jó („dolgozók” tekintetében)

- : kapcsolatok menüpont megszokottól eltérő használata, a kézirattár , művészeti adattár keresője semmilyen eredményt nem ad ki

Hálózatos irodalom – tématérkép:
http://mek.oszk.hu/itm/tmv/index.htm

+: csak jót tudok mondani nem vagyok irodalmár, de izgalmas és nagyon ötletes meta-információs megoldás, jó kereső
-: nem teljes a bibliográfiai lista, szubjektív információt közölhet

A magyar irodalom arcképcsarnoka:
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/i.../magyarir/html/

+: jó áttekintő, a személyekről elegendő információ általánosságban

-: nem bibliográfiai irányultság vezérelt, nincs igazi bibliográfiai jegyzék benne, nem kereshető adat, információ

Vang So írta...

Látom,itt van még 3 komment. :) Ez már így hét.